4274 2
olejkonopny800

Olej konopny – naturalne lekarstwo na trądzik

Czy olej z nasion konopi to nowy święty Graal w leczeniu trądziku?

W ciągu ostatnich kilku lat to olej jojoba był uznawany za najlepszy kosmetyk dla skóry trądzikowej, zwłaszcza jeżeli chodziło o uporczywe wągry i zaskórniki. Ale chociaż olej jojoba dobrze sobie radzi z ich “rozpuszczaniem”, to u niektórych osób może wywołać efekt toksynowej “czystki”. To sprawia, że stan skóry nagle się pogarsza, zanim się poprawi. Dla wielu osób jest to odstraszające – nikt nie chce pogorszenia stanu skóry, ale, niestety, czasami ten olej po prostu tak działa.

Ale czy jest lepsza alternatywa? Tak!

Olej z nasion konopi – nowy największy wróg trądziku!

Co sprawia, że olej konopny jest taki świetny? Jego wskaźnik komodogenny to 0, co oznacza, że jest dokładnie zerowe prawdopodobieństwo, że wywoła on wysyp czy zatka pory. Można go bez problemu używać na skórze podatnej na trądzik i pomoże on znormalizować produkcję sebum.

hempoil800

Wewnętrzne stosowanie oleju konopnego i wpływ na trądzik

Kolejną zaletą oleju z nasion konopi jest to, że zawiera około 60% kwasu linolowego, specjalnego odżywczego składnika, który umożliwia regulację wydzielania sebum i jego jakości. Sebum ma nawilżać skórę bez zatykania porów, ale jeżeli w naszej diecie nie ma wystarczająco dużo kwasu linolowego, to może stać się klejące i łatwo twardnieje w porach. To stwardniałe sebum następnie staje się wągrem, zaskórnikiem albo zmianą trądzikową.

Spożywanie wysokiej jakości oleju konopnego zwiększy poziom kwasu linolowego, co wpłynie korzystnie na ilość i jakość sebum produkowanego przez skórę, a po jakimś czasie będzie ono mniej zatykać pory. Zaleca się spożywanie 1-2 łyżek dziennie – to nawet więcej, niż trzeba, żeby zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na korzystne składniki. Stosowany codziennie jest zdrowy, bezpieczny i niezbędny dla zdrowej skóry.

Jak wybrać najlepszy olej z konopi?

  • Wysokiej jakości, nierafinowany, tłoczony na zimno olej konopny będzie pięknego, zielonego koloru z przyjemnym, orzechowym posmakiem. Łatwo można nim zastąpić oleje zwykle używane do sałatek – niektórzy dodają go też do smoothiesów.
  • Rafinowany olej konopny będzie przezroczysty i pozbawiony składników odżywczych, więc należy dokładnie sprawdzać etykiety.

Zewnętrzne zastosowanie oleju z konopi w przypadku trądziku

Dodatkową zaletą oleju konopnego jest to, że jest jednym z najlepszych kosmetyków nawilżających, ze względu na to, że jest w stanie przeniknąć do komórek skóry i nawilżyć je. Ponieważ nie zatyka porów to można go używać codziennie – sprawi, że skóra będzie promienna i jedwabiście gładka.

Olej konopny wpłynie również korzystnie na, lub usunie:

  • zaczerwienienia
  • swędzenie
  • suche skórki
  • przebarwienia
  • koloryt cery
  • stany zapalne

Jak używać?

Zwilż twarz ciepłą wodą i nałóż niewielką ilość na twarz. Delikatnie wmasuj, po czym osusz twarz ręcznikiem. Rób tak raz dziennie. Możesz też użyć oleju do metody OCM, czyli olejowego oczyszczania twarzy.

Albert Hebda
O autorze:

Wszelkie treści zamieszczone na tej stronie internetowej www.medycznamarihuana.com (teksty, zdjęcia itp.) podlegają ochronie prawnej na podstawie przepisów ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (tekst jednolity z 2006 r., Dz.U. nr 90, poz. 631 z późn. zm.). Bez zgody właściciela portalu zabronione jest m.in. powielanie treści, ich kopiowanie, przedruk, przechowywanie i przetwarzanie z zastosowaniem jakichkolwiek środków elektronicznych, zarówno w całości, jak i w części. Zabronione jest dalsze rozpowszechnianie, o którym mowa w art. 25 ust. 1 pkt b ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.

ZOSTAW SWÓJ KOMENTARZ

Twój adres E-mail nie będzie publikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Nasze społecznościowe kanały

Kontakt

biuro@medycznamarihuana.com

Zapisz się do naszego newslettera